Amatőr politika kritika - nem pártatlanul!

Kataton Panda

Kataton Panda

az Orbán-Simicska háború margójára

2015. február 10. - katatonpanda

mi történik, ha "a minden pajzsot átütő lándzsa" és "a minden lándzsát kivédő pajzs" szembekerül egymással a harcban? valamelyik nimbusza, a megfellebbezhetetlenül belé vetett hit meginog, összetörik, elvész! 

ki veszíthet többet Orbán Viktor és Simicska Lajos háborújában? mekkora szüksége van OV-nek arra, hogy megfellebbezhetetlenül higgyenek benne ahhoz, hogy megtarthassa a párton belüli és az ország fölötti hatalmát és mekkora szüksége van SL-nek a belé vetett hitre, hogy gazdag és befolyásos háttérember maradhasson? 

TANMESE

két árus vetélkedik az ókori piacon. az egyik a "minden pajzsot átütő lándzsát", a másik a "minden lándzsát kivédő pajzsot árulja". szembekerülnek egymással, bizonyítaniuk kell termékeik különleges képességét. a lándzsa lecsap és átüti a pajzsot, de nem éri el, nem sebzi meg a pajzsot tartó férfit. győzött a lándzsa? igen, átütötte a pajzsot. ha a fegyvereket filozófusok vásárolnák, a lándzsa árus meggazdagodna. csakhogy a fegyvereket harcosok vásárolják és ők pontosan tudják, hogy az a lándzsa, ami átüti a pajzsot, de nem sebzi meg az ellenfelet, semmit sem ér. míg az a pajzs, amin, ha át is megy a lándzsa hegye, megvédi a harcost a sérüléstől pont elegendő a csatában.

drama.jpg 

sokan, sokfélét, sőt okosat is írtak erről a konfliktusról. sokan OV és SL összecsapását látják a dologban, mások pedig a kelet és a nyugat, a politikai érdekek és a gazdasági cél harcát. valószínűleg mindez igaz.

A háború

a háború azért robbant ki, mert a FIDESZ-t húsz éven át finanszírozó SL, 2002-2010 között, amikor a ismét párt ellenzékben volt és főleg, ismét rá számíthatott anyagiak terén, túl nagy gazdasági hatalomra, és politikai befolyásra tett szert a FIDESZ-ben, majd 2010-től az országos politikában is és ez sértette  OV érdekeit. 2010-től, OV elkezdte kiépíteni a második gazdasági holdudvart, kiszorítandó SL-t a pozíciójából. 2014-ben, az újabb 2/3-os győzelem után pedig elérkezettnek látta az időt, hogy végleg leszámoljon egykori harcostársával.

a háború kezdetben fű alatt zajlott, bár egyre több híradás érkezett róla. majd február első felében, a médiaadó kiterjesztésének, szétterítésének bejelentése és SL FIDESZ párti média birodalma vezetőinek lemondása után, SL durva sajtókirohanásait követve egyértelműen a felszínre bukott. nyílt lett a szembenállás, bár a FIDESZ potentátjai még most is tagadják, bagatellizálják a konfliktust.

Ki fog nyerni és ki veszíteni? De mi a győzelem, és mi a vereség?

megindult a találgatás, ki fog nyerni, és ki veszíteni? ám, ahhoz ezen spekuláljunk, először is tisztáznunk kell, mi a győzelem, és mi a vereség?

f1.jpg

OV fél életét a nyilvánosság előtt élte. politikusi hitele, az iránta érzett rajongás, és a karizmája az, ami sikeressé teszi. mindez rendkívül sérülékeny, még OV esetében is. OV az üveg lap, amibe, ha valaki kellő erővel, megfelelő tömegű követ hajít, óhatatlanul betörik.

ezzel szemben SL egész életében háttérben volt. a nyilvánosság előtt támadni őt, olyan, mint a folyóba követ hajítani. nem akar választott vezető lenni, ezért nem érdekli a választók róla kialakított képe. nem lehet hitelteleníteni, mert nincs szüksége a politikai értelembe vett hitelességre. igazából forrásokat lehet tőle elvonni és a szövetségeseit elfordítani. csakhogy, aki ennyi éven át, ennyi közpénzt zsebelt be, valószínűleg egy darabig kibírja a kormányzati források nélkül is és ennyi pénzzel mindig fog találni új szövetségeseket.

Orbán Viktor célja, hogy a szinte teljes politikai hatalom mellett megszerezze és a saját kezében összpontosítsa a gazdasági hatalmat is és mindeközben megtartsa vezetői pozícióját a párt és az ország élén. ehhez meg kell őriznie a párton belül és a választók előtt is a "mindenhatóság" nimbuszát. csakhogy, ezt a nimbuszt éppen mostanában eléggé megtépázták az események és talán éppen Simicska Lajos.

ezzel szemben, Simicska Lajos, meg akarja tartani gazdasági hatalmát és politikai befolyását. azt a gazdasági hatalmat, ami vészes tempóban fogyatkozik (bár így elképesztő), és azt a politikai befolyást, amit a miniszterelnök keményen visszavágott. vagyis nincs veszíteni valója. ha nem lép, akkor veszít!

Támadási felületek

első ránézésre OV jelentősen jobb helyzetben van. korlátlan (köz)pénz, számtalan politikai-, közigazgatási eszköz, intézmény áll a rendelkezésére a harcban. ő látszik erősebbnek, ezért sokan eleve mellé állnak. csakhogy ő a sérülékenyebb is. személye, politikusi hitele, családja, párttársai, kormánya, kormánya döntései, a hivatalok, minisztériumok élére kinevezett bizalmi emberek mind támadási felületet jelentenek. 

ráadásul, ha párttársai, választói elveszítik a "mindenhatóságába" vetett hitüket már elbukik akkor is, ha eltiporja SL-t. ha pedig nem veszíti el politikusi hitelét, de nem sikerül a gazdasági hátországot kellő mértékben uralnia, szintén kudarcot vall. az előbbihez elég pár súlyos botrány... és ki tudna többet a FIDESZ és a FIDESZ politikusok dolgairól, mint éppen SL? az utóbbihoz pedig az is elég lehet, ha SL kellő szívóssággal küzd. 

vagyis, amíg OV-nak csak a totális győzelem jelent sikert ebben a háborúban, addig SL-nek elég, ha nem veszít! OV-t sokkal könnyebb olyan helyzetbe hozni, hogy a kiegyezést keresse, hogy mérlegelje, megéri-e. Ov-nak van vesztenivalója, SL-nek nincs. ez pedig nagy előny!

Törésvonalak

kikre támaszkodhat SL? 

a FIDESZ belső ellenzéke gyenge, mert nincs mögöttük forrás. ugyanakkor tudható, hogy léteznek. a korábban erős emberek, akiket félreállítottak, vagy önként félreálltak nem veszélytelenek. ha SL lökést ad nekik, akár puccs helyzet is előállhat, hiszen az új potentátokkal, Lázár-Rogán-Szíjjártó-Habony a frontvonal erős, de éppen az elmúlt hónapok eseményei mutatták meg, hogy nem sebezhetetlen. SL kiszivárogtatja az információkat, a média feldobja a labdát, a belső ellenzék pedig lecsapja. SL nem akarja leváltani OV-t. csak meggyengíteni akarja annyira, hogy irányítani tudja, ahogy 2010 és 2014 között tette.

az ellenzék, főleg balról nem azért szorult vissza, mert elfelejtettek politizálni, hanem azért, mert a FIDESZ nagy mértékben kivéreztette őket gazdaságilag. egyre többen próbáltak megszerezni egyre kevesebb forrást, ami belharcokhoz vezetett. ám, ha mögéjük áll egy bőkezű, de a közvélemény számára névtelen mecénás, valószínűleg éledezni kezdhetnek. persze SL-nek nem érdeke a FIDESZT megbuktatni. de annyira megszorongatni őket, hogy elbizonytalanodjanak, kapkodni kezdjenek bizony érdeke.

a gazdaságban, számtalan olyan kisebb-nagyobb szereplő van, akiknek az orbán kormány érdeksérelmet okozott. gondoljunk csak a Lázár-Csányi csörtére. ha valaki elkezdi egyesíteni az érdekeket, vagy legalábbis rámutatni a közös érdekre, az okozhat gondot OV-nak. ez a potenciális gazdasági ellenzék a FIDESZ új gazdasági holdudvarának működését is megnehezítheti, ami a pártfinanszírozást akadályozhatja.

ha meg lehet szorítani OV-t, és lesz valaki aki ennek élére áll, és valaki, aki őt támogatja, az EU és az USA sem fog fanyalogni. nem esik majd nehezükre, hogy nagyobb politikai nyomást helyezzenek a kormányra. pedig erre mostanában  a legkevésbé sincs szüksége a kormánynak. persze az ő érdekük is csak annyi, hogy OV felhagyjon a renitens viselkedéssel. ha ezt megteszi, nyilván megtarthatja a posztját.

balaton02.jpg

OV elengedte a hosszú ideje vele lojális sajtót, a még csak formálódó, de az előd öt év hiteltelenségének terheit már születésekor cipelő új közmédia érdekében. ez nyilván a simicska birodalom forráselvonásainak körébe tartozó döntés, de közben kiszolgáltatottá is teszi OV-t. az RTL Klub Híradó nem túl kormánybarát beállítottságának, az online média liberális túlsúlyának ismeretében, a kormánybarát médiáról való lemondás, sőt a vele való szembefordulás, nem tűnik bölcs döntésnek. olyan média túlsúly alakulhat ki, ráadásul SL részvételével, ami komoly károkat okozhat.

Időzítés

a FIDESZ és OV támogatottsága zuhant, majd épp csak megállni látszik, SL gazdasági hatalma is feltehetően jelentősen csökkent. felmerül a kérdés, miért most csaptak össze? SL részéről érthető, akkor üti OV-t, amikor az amúgy is gyenge. és OV is azt gondolhatja, SL sok forrását elveszítette. ugyanakkor óhatatlanul arra gondolhatunk, mindkét fél veszteségminimalizálásra játszik. korábban bízhattak abban, hogy a nyílt küzdelemre nem lesz szükség. hogy csendben kiegyeznek, vagy valamelyikük mégis visszakozik. mostanra egyértelmű lett, hogy az összecsapás elkerülhetetlen. talán mindketten azt gondolják, most még éppen elég erősek a győzelemhez, ami, mint azt bemutattam, nem ugyanazt jelenti a feleknek. ráadásul az idő múlása egyik félnek sem kedvez. SL pénze fogy, OV pedig bizonyára számolja a napokat, hogy a harc során szerzett esetleges veszteségek orvosolhatóak legyenek 2018-ig.

A bejegyzés trackback címe:

https://katatonpanda.blog.hu/api/trackback/id/tr977159339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása