Amatőr politika kritika - nem pártatlanul!

Kataton Panda

Kataton Panda

Illiberális demokrácia. Demokrácia?

2015. március 01. - katatonpanda

A Fidesz, Putyin látogatása során megtagadta ’56 szellemiségét, és azóta ’48-ét is. Az illiberális állam, amely nem hisz az egyenlőségben minden polgári, magyar törekvést megkérdőjelez, ami az elmúlt 200 évben érvényes volt!

Orbán Viktor hitet tett az illiberális demokrácia mellet. Több alkalommal. Mindenki megdöbbent az „illiberális” jelzőn. Pedig inkább a „demokrácián” kellett volna megdöbbennünk.

 A 2015. február végén elmondott évértékelőjében, Orbán Viktor visszakozott, és „jelző nélküli” demokráciáról beszélt, de vajon mennyire lehet komoly ez az „elhatárolódás”, ha közben Rogán Antal frakcióvezető és a Fidesz árnyékkormány erős embere kijelentette, hogy „nem hiszünk az egyenlőségben!”? Van-e demokrácia egyenlőség nélkül?

1848-ban járunk. A március 15-én kitörő, pesti forradalom 12 pontban foglalja össze követeléseit az uralkodó felé. Ezek egy része aktuál politikai, nagyobb része azonban a társadalmi és politikai reformokat sürgeti. A sorban a negyedik pont így szól: „Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.”. Mit jelent ez? Azt, hogy a törvények mindenkire azonos módon vonatkozzanak társadalmi, gazdasági, politikai és vallási értelemben. Ne legyenek „egyenlőbbek” és ne legyenek „kevésbé egyelőek”!

12pont.jpg

1848-ban járunk. A magyar polgárosodás, melyet Rogán Antal pártja, mostanában újra, a zászlajára tűzött (POLGÁRI MAGYARORSZÁG), még gyermekcipőben jár, a mai értelembe vett demokráciának se híre, se hamva. Feudalizmus van, rendi monarchia, de az emberek fontosnak tartják a „Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.” Ma 2015-ben, 167 évvel az egyik legnagyobb horderejű magyar történelmi esemény után, a Fidesz – Magyar POLGÁRI Szövetség nem tartja fontosnak, nem hisz benne. Könnyedén enged a ’48-ból. Sőt, megtagadja azt!

Vajon mi biztosítja a „Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.”? Arisztotelész és Cicero, vagyis az ókor óta tudjuk, hogy akinek hatalma van, az vissza is él vele. Például tetszés szerint felemel, vagy lenyom embereket, megtagadva tőlük a „Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.”. Arisztotelész és Cicero óta tudjuk, hogy a hatalommal való visszaélés egyik legjobb ellenszere a „hatalmi ágak szétválasztása”. Klasszikusan és jelentősen leegyszerűsítve a „Törvényhozó hatalom”, a „Végrehajtó hatalom” és az „Igazságszolgáltatói/Bírói hatalom” szétválasztásáról beszélünk. (Ez a modern demokráciák jelentősen összetettebb rendszerében sokkalta árnyaltabb és bonyolultabb, de ezt most nem kívánom részletezni!)

Magyarán, ne a kormány, vagy a mögötte álló, kormányzó párt hatalmasságai, mint „Végrehajtó hatalom” döntsenek például arról, hogy a magyar ügyészség, nyomozó hatóság, bíróság, vagyis a „Igazságszolgáltatói/Bírói hatalom” ki ellen indít eljárást, nyomozást és ki ellen nem, esetleg milyen ítéletek születnek.

A hatalmi ágak szétválasztása a demokrácia alapja! Nem csak a liberális demokráciáké, hanem mindegyiké. Aki ezt bomlasztja, a demokráciát rombolja. A demokratikus fékek, korlátok és ellensúlyok fontos része a „hatalmi ágak szétválasztása”.

Az, hogy a „Végrehajtó hatalom” és a mögötte álló politikai pártérdekek ekkora befolyással vannak hazánkban a többi hatalmi ágra, megengedhetetlen!

Ne gondolja senki, hogy az olyan elvont fogalom, mint a „demokrácia”, vagy a „hatalmi ágak szétválasztása” kizárólag az értelmiség nyavalygásainak része. Az, ami ma Magyarországon zajlik nem azért rossz, mert ezek a fogalmak sérülnek, kiürülnek,elvesznek, hanem azért, mert ezen fogalmak sérülése, kiüresedése, elveszése megágyaz a korrupciónak és az önkénynek. És többek között elvész a „Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.” lehetősége is.

justice.jpg

Összegyűjtöttem pár linket pusztán az elmúlt hónapokból, amelyek, a konkrét ügyek ismerete nélkül, arra utalnak, hogy az ügyészség bizony különbséget tesz ember és ember között, éppen úgy, ahogy az Rogán Antal a credo-jában megfogalmazta. Egyértelműen látszik, hogy a kormány, a Fidesz, a Fidesz adminisztráció tagjai, szövetségesei és barátaik egészen más elbírálás alá esnek, mint a kormány, Fidesz, Fidesz adminisztráció és ellenfeleik bírálói.

http://444.hu/2015/01/12/kell-e-felnie-az-ugyeszsegtol-a-korrupcioval-vadolt-politikusnak-spoiler-ddddd/

http://444.hu/2015/01/29/a-birosag-szerint-torvenytelen-volt-az-okotars-elleni-hazkutatas/

http://444.hu/2015/02/27/zsenialis-ervelessel-kozolte-az-ugyeszseg-hogy-nem-nyomoz-szentgyorgyvolgyi-lakasa-utan/

http://444.hu/2015/02/22/a-rendorseg-megszuntette-a-nyomozast-a-belvarosi-ingatlanugyekben/

http://index.hu/belfold/2015/02/28/egyelore_nem_vizsgalodik_az_ugyeszseg_az_oro_penzkoltesei_miatt/

http://444.hu/2015/02/21/az-ugyeszseg-elutasitotta-a-vitezy-david-ellen-tett-feljelentest/

http://444.hu/2015/02/08/nem-nyomoznak-tovabb-a-debreceni-foemberek-floridai-kamukonferenciaja-miatt/

http://444.hu/2015/01/28/az-ugyeszseg-szerint-nem-buncselekmeny-elverni-mas-celra-az-1-ot/

http://444.hu/2015/02/20/az-ugyeszseg-lecsapott-a-hungarcell-fejjel-focizo-remuletes-dopemanre/

http://444.hu/2014/12/22/andre-goodfriend-diplomaciai-mentessegenek-felfuggeszteset-inditvanyozza-az-ugyeszseg/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katatonpanda.blog.hu/api/trackback/id/tr857231821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 13:18:54

A liberalizmus megbukott, nem kell vele foglalkozni.

Afrika steht an der Elbe 2015.03.02. 13:19:36

"Orbán Viktor hitet tett az illiberális demokrácia mellet. " Jól tette.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.02. 13:22:58

Látom, valaki már a nemzeti ünnepre rászervezendő "minden eddiginél nagyobb" ellenzéki GIGA tüntetésre túráztatja a pofáját :DDD

eßemfaßom meg áll 2015.03.02. 14:39:11

már csak 2 hét és a csuti törpét elzavarja a feldühödött nép

eßemfaßom meg áll 2015.03.02. 14:40:24

á most látom, hogy ez a legfrissebb orbánfób blog. Komolyan tényleg ennyi elég az indexcímlaphoz?

Rwindx 2015.03.02. 15:06:22

Ekkora baromságot. A gyíkembereket miért nem szőtted még bele? Sokkal ütősebb lett volna...

N48 2015.03.02. 15:27:08

A fékek és ellensúlyok mitől is demokratikusak?

Mérnork 2015.03.02. 15:34:58

"Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.”. Mit jelent ez? Azt, hogy a törvények mindenkire azonos módon vonatkozzanak társadalmi, gazdasági, politikai és vallási értelemben. Ne legyenek „egyenlőbbek” és ne legyenek „kevésbé egyelőek”!"
Basszus, pont a mai "liberálisok" szarják ezt telibe a PC médiával meg a pozitív diszkriminációval.

Bernik 2015.03.02. 15:35:55

Birca elvtárs szólhatnál az elvtársadnak a KGB-troll kommandónál, hogy "az illiberális demokrácia mellet" nem hoz neki, hiába ábrándozik a Másenyka melleiről. Hacsak nem te vagy az összes putyinista-orbányista nicknév alatt. Mert akkor magadnak szólj!
A "mellett", tehát a te anyanyelveden, ha jól emlékszem az "ókala", az a magyarok anyanyelvén, a mienken írva kettő (2) darab "t" betűvel írandó a szó végén.
Majd ezzel is egészíttesd ki a KGB-tanfolyam anyagát!

Gerincelen szar ember vagyok FIDESZes vagyok 2015.03.02. 15:37:22

Az illiberális demokrácia jó, hiszen a miniszterelnökúr mindig tudja hogy mi a jó. Minket irigyel az egész világ. Egyszerűen a kormánynak minden sikerül, ami pedig nem ott soros, gyurcsány, és a cia áll a háttérben!

Bernik 2015.03.02. 15:39:50

Mielőtt élvezkednél Birca et.: látom, hogy a posztban is hibás, de egy okos KGB-s javíthatná, ha már használja!
süti beállítások módosítása